Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta söker lindring på internet

/
  • På vardagsrumsbordet framför soffan har Gösta dukat upp med en rad preparat som kan tänkas lindra hans besvär.
  • Av dottern har Gösta fått en form av inhalator som innehåller salt från en speciell gruva. Saltet sägs ha helande egenskaper.
  • ”Det är en större panik att inte kunna rapa än man tror. Det tryck som uppstår bidrar ännu mera till att jag inte får ner tillräckligt med luft i lungorna”, säger Gösta.
  • Gösta hoppas att svaret på hans problem ska finnas på internet.

Gösta fortsätter att kämpa mot de besvär som hans dödliga cancer har fört med sig.

Och när sjukvården inte kan erbjuda lindring söker han själv efter bot mot krämporna på internet.

Annons

Förra gången LT berättade om Gösta Olofsson hade han precis genomfört en skelettröntgen på Östersunds sjukhus. Men hjälp av en gammakamera kartlagdes hans cancer ännu en gång.

Svaren från undersökningen har ännu inte kommit, men att det dröjer gör inte Gösta så mycket.

– Jag vet ju egentligen vad doktorn kommer att säga, så om jag får besked nu eller om några veckor spelar väl ingen roll, säger han.

Under den senaste månaden känner Gösta att hans hälsotillstånd har försämrats avsevärt. Han har fortfarande stora problem med andningen och han får ofta tryck över bröstet eftersom han har svårt att rapa.

– Distriktssköterskan säger att det inte finns något att göra åt trycket; att det enda jag kan göra är att dricka mineralvatten med kolsyra, säger han.

Men mineralvattnet hjälper föga och Gösta tror inte på distriktssköterskans ord att det inte finns något annat att ta till. Därför har han själv börjat leta på internet efter produkter som kan lindra.

– Det är en större panik att inte kunna rapa än man tror. Det tryck som uppstår bidrar ännu mera till att jag inte får ner tillräckligt med luft i lungorna, berättar han.

Ännu har Gösta Olofsson inte hittat något på internet som hjälpt mot obehagen, men han fortsätter att läsa chattforum och diskussionstrådar.

– Det måste finnas något som kan lindra, jag kan inte vara den enda som har de här besvären, säger Gösta.

Och som om inte andningen och rapproblemen var nog fick Gösta för ett par dagar sedan nya smärtor att brottas med. I måndags eftermiddag började ena höften göra så ont att han inte kan röra sig. Och trots stora doser smärtstillande vill inte smärtorna ge med sig.

Men mitt i allt elände finns ändå små ljusglimtar. Sonja, mor till Göstas dotter, har under de senaste veckorna varit på plats i Svenstavik för att hålla Gösta sällskap, och hon planerar att stanna ett par veckor till.

– Det finns inte på kartan att lämna honom ensam just nu, säger Sonja.

Och även om Gösta inte var på sitt mest pratsamma humör när LT senast besökte honom syntes det att han uppskattar att sitt långväga sällskap.

Mer läsning

Annons