Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga duschar hos gamla måste åtgärdas

Duschmöjligheterna på avdelningen Gärdet vid äldreboendet Östgärde i Rätan måste åtgärdas.

Det efter att Socialstyrelsen riktar kritik mot integritetsbrister eftersom flera boende tvingas dela på samma dusch.

Annons

Socialstyrelsens kritik och beslut om krav på åtgärder kommer efter att ett klagomål lämnats in och en granskning av avdelningen genomförts i början av 2011.

Avdelningen Gärdet omfattar tio rum med toalett men med delad dusch i korridoren. Det anser Socialstyrelsen inte vara förenligt med god kvalitet.

"Denna lösning medför risker avseende hygien och smittspridning. Risk finns också att den enskildes integritet kränks genom att duschutrymmet är beläget utanför den enskildes bostad", står det i myndighetens bedömning.

– Det där är boendets äldsta del och det är inte tidsenligt så vi känner till problemet, säger Torsten Medalen (C), ordförande i verksamhetsnämnden.

– Samtidigt har vi en del som bor där som trivs i miljön, men vi kommer bli tvungna att vidta åtgärder efter den här kritiken.

Enligt kommunens svar på kritiken från Socialstyrelsen har diskussioner förts i flera år huruvida avdelningen ska byggas om eller stängas, men ännu har inget beslut fattats.

Socialstyrelsens inspektion kan snabba på den processen.

– Det kommer att bli en diskussion i verksamhetsnämnden hur vi bemöter den här kritiken, säger Torsten Medalen (C).

Senast den 31 maj ska kommunen ha redovisat för Socialstyrelsen hur de boendes integritet ska säkras vid avdelningen Gärdet i Rätan.

Annons
Annons
Annons