Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektet som hänger på en berguv

/
  • Lise Toll visade med bildmontage hur vindsnurrorna skulle påverka landskapsbilden, exempelvis skulle de knappt synas från Storvallens kapell.
  • Lise Toll är ansvarig på Eon Vind för den MKB som norska myndigheter kräver för att kunna behandla ansökan om Kopperaa-projektet.
  • Mattias Hennius och Lise Toll från Eon Vind informerade om Eons planer för norska Kopperaa. Men många frågor är fortfarande oklara, exempelvis har Eon inte gjort några vindmätningar än.
  • Lise Toll visade med bildmontage hur vindsnurrorna skulle påverka landskapsbilden, exempelvis skulle de knappt synas från Storvallens kapell.
  • Sara Huss, vindkraftshandläggare på länsstyrelsen, ville bland annat veta hur höga vindsnurror Eon tänkte ansöka om att få bygga. Hon fick inget riktigt klart besked.
  • Kent Herrström var öppet kritisk och talade både för sig själv, sin arbetsgivare familjen de Geer som äger Rensjösätern, och Kalls sameby, som inte kunde närvara på mötet.
  • Ylva Lindén från Naturvårdsverket berättade om Esbokonventionen som tillämpas när projekt påverkar i två länder.
  • Lena Flaten, äger restaurang Flamman i Storlien, där mötet hölls, och en kaffestuga på norska sidan, inte långt från platsen där vindparken planeras. Hon är inte glad över planerna.

Om Eons vindparksplaner i Kopperaa i Meråker på norska sidan blir verklighet kan hänga på en berguv. Finns det berguv i planområdet är det ingen mening att fortsätta, hävdar man på Eon Vind.

Annons

Det framkom vid onsdagskvällens samrådsmöte i Storlien om Eons planerade vindpark i Kopperaa vid Meråker på norska sidan gränsen. Trots att frågan är het i byn hade bara 20-talet personer gett sig ut denna kulna höstkväll för att höra Eon Vinds Lise Toll och Mattias Hennius informera om planerna.

Det är förstås norska myndigheter som avgör om parken ska få byggas men samrådsförfaranden görs parallellt på båda sidor gränsen.

– Eftersom det är gräns tillämpas Esbo-konventionen. Norge är skyldig att se till att Sverige har samma möjlighet att tycka till, förklarade Ylva Lindén från Naturvårdsverket, som är ansvarig myndighet i Sverige i stället för länsstyrelsen.

Ett samråd har redan hållits i Meråker och Eon samlar nu in information till den detaljerade miljökonsekvensbeskrivning den norska myndigheten kräver. Lise Toll berättade om processen, som i bästa fall (för dem) kan leda till planeringsfas och bygge någon gång 2014-2017.

I Eons informationsmaterial tänker man sig 70 vindsnurror som skulle försörja 32 000 norska hushåll med el. Men mycket är oklart, som vilken höjd snurrorna skulle ha (200 meter men troligtvis lägre), åt vilket håll elströmmen ska gå (till Tröndelag eller Sverige) och hur bra det blåser i området (Eon har inte gjort vindmätningar än).

Efter kaffet blev det frågestund och Kent Herrström, familjen de Geers förvaltare på Rensjösätern, satte tonen.

– Vi gillar inte det här, dundrade han och uttryckte därmed inte bara sin åsikt, utan sin arbetsgivares och Kalls samebys (som inte kunde närvara på grund av älgjakten). Han fortsatte:

– Renar kommer att störas fem kilometer bort. Norska renar trängs in på svensk mark och norska samebyn vill inte heller ha det här.

Lena Flaten, som äger restaurang Flamman, där mötet hölls, befarade att en vindpark där helt skulle spoliera utsikten från terrassen på familjens kaffestuga på norska sidan.

– Finns det något positivt med det här? undrade hon och fick till svar hur viktigt det är att byta ut smutsig el från kolkraftverk till ren energi.

Leif Haugen, Meråker ridesenter, vars verksamhet hotas av planerna, menade att det handlar om pengar.

– Meråker får 10 miljoner i kommunkassan. Annars skulle de aldrig ha sagt ja, sade han.

Men den kanske avgörande frågan kom när Sara Huss från Länsstyrelsen ville veta hur norska myndigheter bedömer förekomst av rovfågel, exempelvis kungsörn. I Sverige ska vindsnurror inte byggas närmare än två kilometer, helst tre, från ett örnbo.

Enligt Toll har Norge en lite annan syn på vilka arter som ska bevaras. Finns berguv i ett planområde så blir det aldrig någon vindkraft där, menade hon.

Av detta har Eon Vind redan dragit en slutsats när det gäller Kopperaa vindkraftprosjekt.

– Hittar vi berguv redan från början då behöver vi inte dra igång den här proceduren, sade Lise Toll.

Mer läsning

Annons