Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt skidgymnasium i Åre skulle bli för dyrt - förslaget skrotades

Åres kommunstyrelse skulle nästa vecka ta ställning till om de vill att det föreslagna alpina riksidrottsgymnasiet hamnar i Åre. Men när kostnaden på 12,3 miljoner kronor om år blev känd drogs ärendet tillbaka.

Annons

Som LT tidigare berättat vill Svenska Skidförbundet renodla och förbättra riksidrottsgymnasiet för alpin skidsport. Istället för tre orter som i dag, Åre/Järpen, Gällivare och Malung, skulle ett mer elitinriktat gymnasium förläggas till en av orterna. Tanken är att få fram bättre alpina åkare snabbare än i dag. Förbundet har rest runt och förklarat sina önskningar och krav på de tre orterna, som nu behöver bestämma sig om de ska söka eller inte för utbildningar tänkta att starta 2014.

I Åre har barn- och utbildningsnämnden redan förklarat sig positiva. Men eftersom merkostnaderna för det nya RIG inte skulle rymmas i nämndens redan ansträngda budget skickades ärendet över till kommunstyrelsen för beslut.

I den vevan framkom också för första gången vilka merkostnader det faktiskt handlade om. De visade sig vara så höga att kommunledningen omedelbart beslutade att ta bort ärendet från dagordningen.

Redan idag är Åre kommuns kostnader för att bedriva RIG och den något mindre elitinriktade nationella idrottsutbildningen (NIU) högre än de intäkter man får in från andra kommuner och riksidrottsförbundet. Kommunen får varje år skjuta till 7,4 miljoner kronor för att bedriva utbildningarna.

I det nya förslaget, det vill säga ett utökat RIG enligt skidförbundets krav och önskemål och en samtidig avveckling av NIU, skulle nettokostnaden för kommunen bli 12,3 miljoner kronor om år. Enligt Daniel Danielsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, är dessa siffror orimliga. Det skulle innebära en merkostnad på 4,9 miljoner jämfört med dagens nettokostnad.

Detta samtidigt som barn- och utbildningsnämnden tampas med rekordhöga underskott och måste spara på både grundskolan och förskolan.

Därför tog kommunstyrelsepresidiet beslutet att helt enkelt ta bort ärendet.

Så vad händer nu?

- Ja, de får komma tillbaka med mer rimliga siffror,

Annons
Annons
Annons