Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern sittlift ska lyfta Tegefjäll

/
  • Om allt går enligt plan ska denna lift vara ersatt med en skinande ny snabbgående fyrstolslift inom ett år. Det väntas bli ett stort lyft för Tegefjäll som på senare år hamnat lite i bakvattnet jämfört med centrala Åre och Björnen.
  • Utsikten från Tegefjällsliftens bergstation är magisk, väder- och snöförhållandena perfekta. Ändå har man backarna nästan helt för sig själv. Förhoppningen är att en modern sittlift ska få fler att upptäcka området.

Tegefjäll har mycket bättre backar än de flesta tror. En modern sittlift ska bidra till att fler upptäcker denna oslipade pärla i Åres skidsystem, hoppas både Skistar och stugägarna.

Men ett par saker återstår innan projektet är helt i hamn.

Annons

LT skrev redan i september 2012 om Tegeliften AB, bolaget som startats av privata stugägare i området för att ersätta nuvarande Tegefjällsliften med en modern sittlift. Ett informationsmöte var planerat under höstmarknaden för att locka investerare. Målet var att få in tillräckligt med aktiekapital för att få bästa möjliga villkor för medfinansiering från staten.

Teckningstiden för aktier gick, efter kortare förlängning, ut den 16 januari. Och nu meddelar bolaget via sin hemsida att de nått ett viktigt delmål: de har fått in tillräckligt med eget kapital för medfinansiering.

Projektet görs i nära samarbete med Skistar Åre, som i egenskap av byggherre skött nödvändiga bygglovsansökningar. Att bygg- och rivningslov är beviljade och klara bekräftar Skistars exploaterings- och fastighetschef Christer Larsson. För övriga frågor hänvisar han till destinationschefen, Niclas Sjögren Berg.

Enligt Sjögren Berg går projektet enligt plan men åtminstone två saker återstår innan det är helt i hamn. Den ena rör vilken lift man ska köpa.

– Det är två liftleverantörer som vi för en dialog med. Vi är mitt uppe i slutförhandlingar om pris men har inte kommit så långt att vi kan välja den eller den. Sedan är det ytterligare en sak kvar och det är att vi ska få ett bifall från länsstyrelsen.

Besked därifrån väntas tidigast den 8 februari.

Skulle en stolslift innebära en nytändning för Tegefjäll, med tanke på att det bara finns släpliftar där i dag?

– Ja, det är vår förhoppning. Vi investerar i liftar ur flera perspektiv. Ett är att förnya produkten och attrahera fler gäster. Det andra är att förbättra kapaciteten de dagar det redan är trångt i liftarna. Det tredje är att grejor blir gamla och behöver bytas ut, säger Sjögren Berg.

I dag görs omkring 20 procent av alla åk i Skistar Åres skidområde i Duved och Tegefjäll. Speciella billigare liftkort har införts för att få fler gäster till området. Sjögren Berg menar att det finns en potential att ta emot betydligt fler gäster och en stolslift i Tegefjäll skulle bidra till en sådan utveckling.

Men räcker det med ny lift, vet folk till exempel om hur bra skidåkning det är i Tegefjäll och Duved?

– Nej, det tror jag inte. Skidåkningen här passar egentligen mycket bättre ihop med dagens nya skidor och åkstil än vad exempelvis Stjärnbacken och Gäst- och Lundsrappet gör. De lutar på lite för mycket, men här kan du ligga och carva med skidorna i egen takt.

Är det kanske mer marknadsföring som behövs?

– Vi har en del jobb att göra. Ett av dem är att marknadsföra ännu mer, att vi plockar fram nya produkter och att vi investerar i liftar. Det är en kombination av det där, avslutar Niclas Sjögren Berg.

Annons
Annons
Annons