Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför pingsten

/

Jesus sade: ”Jag skall be fadern och han skall ge er en annan hjälpare som skall vara hos er för alltid: sanningens ande.” (Joh. 14:6).

Annons

Efter himmelsfärden gick Jesu löfte om Hjälparen, den heliga Ande, i uppfyllelse. Allt sen dess har han också hjälpt sina vittnen att hålla fast vid sanningen och vittna om den!

En sommar under mina första prästår i Kiruna, fick jag bli med en expedition till Svalbard. Många upplevelser i det storslagna landskapet har etsat sig fast i mitt inre. Ändå är det nog sanningsvittnet Viktor i Grumant som jag minns allra starkast.

Grumant är en av de tidigaste ryska inmutningarna på denna arktiska utpost. När jag kom vandrande dit hade brytningen av stenkol upphört. Men några man fanns kvar för återställningsarbeten. De hade inga maskiner till sin hjälp, bara spade, korp och spett. Allt tydde på att det var någon form av straffarbete.

En av dem hette Viktor. Han kunde tyska efter att ha suttit i fångläger under andra världskriget. Då hade han också kommit över en bibel på fiendens språk.

– Genom Ordet andades Gud på mitt hjärta, vittnade Viktor.

Den övertygade ateisten förvandlades till en brinnande kristen som fick trösta och hålla modet uppe bland medfångarna.

Efter att ha överlevt nazismens grymheter var han nu förvisad i kommunismens namn. Men han såg inte ut som den som berövats sin frihet. Det var ljus i hans blick, inte minst när han läste ur den nötta bibeln och översatte till ryska för sina kamrater.

Vid avskedet gav han mig ett minnesord från profeten Sakarja, det fjärde kapitlet och den sjätte versen: ”Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren”.

Det ordet vill jag ge vidare till dig pingsten 2009.

Efter en stunds vandring från Grumant vände jag mig om och kunde se Viktor och kamraterna på väg till arbetet. I fjärran lyste isbergen likt himlens snövita tron. Det var som om Jesu löftesord fördes i vinden från havet: ”Jag är med er alla dagar till tidens slut”. (Matt. 28:20).

Låt oss be med ord från Kongo: ”Gud, låt oss känna din Andes ledning så att vi vet att din väg vi går. Låt elden brinna i våra hjärtan, till dess vi målet når. Gud låt ditt ord i mitt liv få råda, att andra där din kärlek kan se. Ja, låt ditt ord i mitt liv få råda, då kan din vilja ske”. Amen. (Sv. psalm 89:3).

Mer läsning

Annons