Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hornby om idoldyrkan och besatthet

På lätt publikfriande ämnesområden, med en fräckt överraskande romankonstruktion och bitande kvick dialog har den brittiske författaren Nick Hornby snabbt blivit en internationell bästsäljare.

Annons

Romaner som High fidelity, En god människa och Fallhöjd har snudd på blivit kultböcker för en generation läsare, som nu i likhet med Hornby själv närmar sig livets middagshöjd.

Nick Hornbys böcker må vara lättviktig underhållningslitteratur, men onekligen av det mer profilerade slaget, med originella uppslag, personligt tonfall och en livsfilosofi, som uppenbarligen slår an strängar hos hans miljonhövdade läsekrets. Det är därför varje ny bok av Nick Hornby mottas med stora förväntningar och idag presenteras den senaste i svensk översättning, dock med bibehållen engelsk titel.

”Juliet, naked” heter den och anledningen till att den fått behålla sin engelska titel är att det är en skivtitel, som även skulle heta så i svensk utgivning. Och då är vi inne på ett av Nick Hornbys specialområden – popmusik. Skivtiteln leder spåren till en sedan ett par decennier försvunnen singer/songwriter och hans comeback, omgiven av stor mystik och många spekulationer.

Tucker Crowe, så heter musikern, lämnade helt plötsligt och under gåtfulla omständigheter sin musiker - karriär, och har allt sedan dess varit föremål för en växande beundran, snarast tillbedjan, av ett antal fans världen över. På en egen sajt möts de på Internet för att utbyta superlativer om Tucker Crowes musik och hejvilda spekulationer om hans person.

En av dessa nördar, som närmast vigt sitt liv åt Tucker Crowe, är Duncan Thomson. Med sin sambo Annie företar han en pilgrimsfärd i ikonens fotspår genom USA. Som en fullblodsstalker följer Duncan sin idol. Men besattheten delas inte av sambon Annie, som efter tjugo år med Tuckers musik och person börjar ledsna på denna trekant till förhållande.

Men då händer något överraskande i Duncans och Annies liv, som ska komma att vända upp och ner på tillvaron – även för Tucker Crowe, kan tilläggas.

Nick Hornby skildrar nördens besatthet, så det är både tröttande och obehagligt. Men han ger också en både ömsint och finstämd framställning av i grunden ensamma och kärlekslängtande människor.

”Juliet, naked” är inte någon av Nick Hornbys bästa böcker, i mitt tycke blir den lätt tjatig. Men jag kan föreställa mig att många av Hornbys hängivna beundrare känner sig nästan lika exalterade inför utgivningen av boken, som Tucker Crowes fans inför utgivningen av skivan.

Mer läsning

Annons