Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens kulturcentrum

/

Britt Swedberg ställer ut dansteckningar på Härjedalens kulturcentrum.

Efter många år som tidningstecknare med olika typer av skissuppdrag slutade hon på sitt arbete och fann sin passion för att skissa rörelsen i dans.

Annons

Konsten visas en trappa upp. Swedbergs teckningar är utplacerade ordningsamt grupperade. I rummet längst in står några stolar. Alla skisserna handlar om dans i solo eller i grupp. I kanten på arken står skrivet var Swedberg suttit och tecknat (till vilken dans). Jag får upplevelsen att hon fångat ögonblick och gjort dem eviga, något som funnits där på scenen en sekund som sedan försvunnit. Ögonblicksbilderna och det snabbt skissade kräver en skicklighet i teckning och ett vant öga för att skildra tempot i bilden på det självsäkra sätt hon gör. Motiven med flera människor i rörelse gillar jag mest.

Men jag kan inte låta bli att tycka att det saknas något. Något som skulle brutit upp strukturen på det stundvis lite för ordningsamma i utställningen? Nu visas en fin utställning med noggrant skissade alster. I trappan finns en fastkedjad gigantiskt mjukisbjörn. Om den ska läsas in i teckningarna på väggarna vet jag inte men den pockar på uppmärksamheten och jag läser in björnens gestalt i de annars mjuka och sensuella dansskisserna.

Men det är spännande att ta en tur till Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal, jag ser med spänning fram emot framtiden och kommande kulturevenemang.

Mer läsning

Annons