Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå inte över ån efter vatten i festivalsommaren

/
  • Mångkulturellt, exklusivt, folkligt, lokalt, trendigt . Amy Macdonald, Heat, MC Talka, The Bläckfisks och många andra artister spelar någonstans nära dig i sommar.    Foto: Scanpix

Från hiphop till blackmetal via discohits till skitig rock’n’roll. Gå inte över ån efter vatten i sommar. Åtminstone inte när det gäller musikupplevelser. De finns nämligen närmare än du tror. Eller vad sägs om sju stora festivaler inom 25 mils radie?

Annons

Stirra dig inte blind på södra Sverige, sommarens musikfester i Jämtland och vårt närområde avlöser varandra, och erbjuder faktiskt det mesta man kan önska sig. I år är det premiär för en helt ny festival i länet och i Sverige. Sweden Mali voices, där Malirapparen MC Talka Touré har varit den största drivkraften, bygger på ett längre samarbete mellan Sverige och Mali och äger rum på Fröjdholmen i slutet av juni. På artistlistan trängs lokala namn som Kape och Hoven Droven med stjärnor från Västafrika. I veckan blev det också bestämt att sju lokala hiphopare från projektet Storsjöoljudet är med och inviger helgen tillsammans med bland andra Ovikenkören.

Från arrangörssidan uppger man att förberedelserna inför festivalen har gått bra, men att det fortfarande är en del lösa trådar kvar att knyta ihop innan de kan luta sig tillbaka.

– Vi är nöjda, det känns att det är positiva vibrationer i luften. Några artister från Mali väntar fortfarande på visum, men läget är under kontroll, säger Reidun Runsten, som för några år sedan lärde känna MC Talka på Ökenfestivalen Festival au désert i Mali. Sedan dess har han hälsat på i Östersund ett flertal gånger.

Målet är att skapa ett återkommande arrangemang, vartannat år i Jämtland och vartannat i Mali. 2010 får publiken åka till världsarvsplatsen La dune Rose nära staden Gao i Mali. Reidun hoppas att några jämtländska artister ska ta chansen att komma ut i världen och visa upp sig.

– Det blir jättestort då, både malisk tv och landets kulturminister kommer dit. Och så har vi en musikalisk guldgruva att ösa ur när de maliska artisterna befinner sig på hemmaplan, säger hon, märkbart nöjd på rösten.

Inte bara Fröjdholmen får internationellt besök i sommar. Både Amy Macdonald och Lady Gaga har packat resväskorna för Östersund. Och genom att blanda artister som veteranen Ulf Lundell med ett hett, ungt poplöfte som Amanda ”Hajen” Bergman går Storsjöyran sin vana trogen både smalt och brett. En del artister gör exklusiva stopp i lilla Östersund, däribland Thåström och danska alternativrockbandet Mew. Danskarna gör faktiskt sin enda svenska festivalspelning just på Yran.

Dundermarknaden tänker folkligt och flörtar med tv-publiken. De största dragplåstren, när festivalen i Strömsund drar igång för 26 året i rad, är hårdrockarna i Heat, kända från Melodifestivalen, Sven-Ingvars och Idolvinnaren Kevin Borg.

Efter sju års tystnad öppnar Kluksfestivalen, där många av länets artister gjort sin scendebut, dörrarna igen. Festivalgeneralen Roger Meijer drar som vanligt det tyngsta lasset, men har många ideella krafter från bygden till sin hjälp. Några nya namn har tillkommit på artistlistan, bland annat The Bläckfisks och tributebandet Ducks Can Groove med Stefan Edfeldt och Jimi Hendrix-gitarren i spetsen.

Några turnéer vid sidan av Yran hittar också till länet. Diggiloopappan Lasse Holm drog 5000 människor till Utanede förra året trots att man hade tittat fel i kalendern och bokat samma helg som Storsjöyran. I år rullar gänget in till Thailändska paviljongen två veckor tidigare än i fjol.

Robert Wells avslutar nöjessommaren på Jamtli med sin intima folkparksturné ”Wells i parken”, där publiken inte bara får lyssna på musik utan också dansa till den.

Sen är det bara för jämtarna att ladda om inför hösten. Då väntar Bluesfestivalen och en helt ny säsong med både Klubb Sam och Club Corazon. Bland annat.

Annons

Mer läsning

Annons