Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkes konstverk sprider guldglans över södra Årefjällen

/
  • En stor publik lyssnade till invigningstalet. Det hölls på rimmad vers av förra kommunalrådet Eva Hellstrand som är konstverkets närmaste granne.

Åredalen har fått ett nytt landmärke – Folke Fjellströms väldiga skulptur "Guldglans över södra Årefjällen". I går var det invigning.

Annons

I tisdags kom delarna till den stora stålskulpturen med lastbil till den uppfräschade rastplatsen vid bron över Indalsälven i Undersåker. Delarna lyftes på plats med lyftkran och svetsades ihop.

– Det var inte färdigt förrän vid två, halv tre på natten, berättar Ingvar Sundström, Edsåsdalen. Han är ett av många kulturombud i byarna på södra sidan Indalsälven som de senaste tre åren engagerat sig i projektet "Konsten och kulturen i naturen". Ett projekt som kom till för att öka områdets attraktionskraft genom ett större utbud av aktiviteter för dem som är intresserade av annat än sport och friluftsliv

– Projektet ska slutredovisas nu i september och när vi såg att vi hade lite pengar kvar kom idén upp om en skulptur här vid infarten till vårt område. Och att bygdens egen konstnär Folke Fjellström skulle få uppdraget kändes ganska givet.

Folke själv var på plats förstås, och han ville inte säga så mycket om hur han tänkt när han skapade skulpturen.

– Jag vet inte. Jag tänker inte så mycket, det är mest bara att händerna går.

Nu återstår för Folke att ta med sig färg och penslar och måla över svetsskarvarna och diverse små transportskador på skulpturen.

– Vi skulle ha gjort det på onsdagsmorgonen men det gick inte för det regnade så förbaskat, förklarade han.

Invigningen förrättades av konstverkets närmaste granne, förra kommunalrådet Eva Hellstrand. Hon hade skrivit ett tal på vers och lyckats hitta ett imponerande antal ord som rimmade på "guldglans".

Invigningspubliken fick också lyssna till sång av Tanja Nordfjell.

Mer läsning

Annons