Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett spelår som var ett riktigt spelår!

Annons

Spelåret 2011 har kallats både mellanår och kompetent. Det räcker med att säga att det var ett spelår. Vi slapp bland annat bekymra oss om nya konsoler.

Jag skrev det i en krönika för ett par veckor sedan och jag skriver det igen: 2011 är ett år man väntat på sedan konsolkriget bröt ut mellan tv- och dataspelspelsbranschens giganter.

Ända sedan de första kontrollerna dykt upp har det tisslats och tasslats och skvallrats och läckts uppgifter om nästa generations konsoler, uppföljarna, next level.

I år har vi, tackar tackar, sluppit allt sånt.

Det är runt sex år sedan Xbox 360, Playstation 3 och Wii släpptes och nu har tekniken satt sig hos utvecklarna. Jag kan fortfarande tänka mig att nypa mig i armen över de digitala världar som utvecklare kan skapa i dag.

Behöver vi nya konsoler? Nej, inte än, inte på ett bra tag.

Det är i alla fall en skön känsla att veta att våra konsoler inte kommer bli omoderna under de närmaste åren i alla fall.

Om man tittar på vår 20 i topp-lista (och säkert de flesta andras också) så inser man att det är de etablerade aktörernas år.

Bland de tio första är nästan alla uppföljare. LA Noire är det inte och Skyrim är det bara kanske.

Det är inte bara tvåor, alltså första uppföljaren till ett succéspel, det är många treor med, och till och med en sjua.

FIFA 12 är mycket mer än så, liksom de flesta andra stora sportspelserier som släpper nytt en gång om året.

Säkra kort alltså. Spel som utvecklarna vet kommer sälja och, ofta, spel som spelarna vill ha.

Det kostar fantasisummor att utveckla spel och de behöver sälja i X antal miljoner för att bara nå breake even (gå ihop). Då är det inte konstigt att det är uppföljare som gäller i dataspelsbranschen just nu.

Och, om vi tittar på försäljningslistorna, är det också uppföljare som säljer bäst.

Som jag ser det är det en win/win-situation.

Listan här intill är en kompromiss mellan viljor. Jag får till exempel köpa att FIFA 12 hamnar lite för långt ner på listan.

Till sist: Allt tyder på att 2012 blir en uppföljare till 2011 med uppföljare som till exempel Halo 4. Men det tar vi en annan gång.

Annons
Annons
Annons