Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dollarstore döms för miljöfarlig kemikaliehantering

Dollarstore har sålt produkter med halter av farliga kemikalier som överstiger gällande gränsvärden. Nu har man dömts betala 120 000 kronor i företagsbot.

Annons

Det är Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott vid Åklagarmyndigheten som utfärdat ett strafföreläggande där Dollarstore åläggs betala 120 000 kronor i företagsbot. Brottet gäller miljöfarlig kemikaliehantering där Dollarstore ska ha sålt smycken innehållande tungmetallerna bly och kadmium samt en basebollhandske och nyckelring innehållande DEHP med halter som överskrider gällande gränsvärden.

Dessutom ska företaget ha sålt Zline Supershooter och ett duschdraperi vars förpackningar innehåller kadmium över gällande gränsvärde. Enligt åklagaren har Dollarstore inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga miljöbrottet.

Via mail svarar Dollarstores VD Peter Ahlberg på frågan hur han ställer sig till företagsboten och hur man på företaget går vidare med åtgärder för att förhindra liknande situationer i framtiden:

"Kemikalieinspektion utför kontroller i våra butiker, vilket i sig är trevligt för de shoppar alltid vid sina besök. Inspektörerna tittar väldigt brett. T.ex. en plånbok kan innehålla förhöjt värde av bly, men ändå klarar den testet.

Det man då tittar på är tillgängligheten. Är det förhöjda värdet foder, då passerar den, dock ska värdet vara inom rimliga norm-nivåer. Däremot om plånbokens handtag till blixtlåset innehåller förhöjt värde, passerar den inte, man tänker då främst på risken att ett barn ska tugga på handtaget, d.v.s tillgängligheten.

Som åklagaren säger, inga stora gränsöverskridningar. Men nivåer är till för att följas, och vi vill inget hellre. Vi införde redan 2014 nolltolerans (man får ett gränsvärde-intervall, men vi har total nollvision) mot tungmetaller, och följer Reach avtalet till punkt och pricka. Men ibland är det knepigt.

När vi lägger stora volymer klarar inte fabriken att leverera, och använder sig då av "underleverantörer", och bristen på information blir då tydlig vid leverans. Bland annat en ficklampa som hade förhöjt värde på en lödpunkt, och även en necessär med förhöjt värde i handtaget.

Så nu gör vi två tester, ett i ursprungslandet och ett i Sverige.

Företagsbot betalar jag, Staten behöver mera dolda skatter".

Annons
Annons
Annons