Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Bergsten

/

Anders Bergsten, f d jaktvårdskonsulent, har efter en tids sjukdom avlidit. Anders Bergsten blev 83 år. Närmast sörjande är hans hustru Anna-Lisa, född Eriksson.

Annons

Anders Bergsten genomgick 1951 en utbildning i viltvård vid Jägarförbundets skola i Öster Malma. Han arbetade som länsjaktvårdare i södra Sverige fram till 1955 då han anställdes som jakt- och fiskekonsulent vid SCA:s Södra skogschefsdistrikt, en tjänst han uppehöll fram till sin pensionering 1992.

Frågor rörande fiske upptog den ojämförligt största delen av hans arbetstid. Att utreda fiskerätter och bilda fiskevårdsföreningar var komplicerat. I många vatten ersattes det befintliga fiskebeståndet med ädelfisk. I vissa vatten ordnades put and takefiske. Anders Bergsten var den drivande kraften i allt detta arbete.

Det var emellertid som jägare som många av oss mötte Anders. Han var som ung en av länets bästa hagelskyttar och han tävlade med framgång i lerduveskytte.

I Anders uppgifter ingick att vara jaktledare vid SCA:s gästjakter. Hans kunnighet och goda omdöme skapade god PR för företaget. Anders visste var ripkullarna fanns och han var nära nog personlig bekant med älgarna i sina jaktområden.

Jaktvård är inte bara att jaga. Som jaktvårdare i ett skogsföretag gäller det att skapa balans mellan jakt och skogsvård. Anders bidrog med stor skicklighet till att upprätta ett regelverk som bidrog till en god balans i SCA:s skogar.

Vi minns Anders som en skicklig yrkesman och en god kamrat.

K-G Vannby,

fd virkeschef SCA Skog AB

Jerker Karlsson,

fd vd SCA Skog AB

Mer läsning

Annons