Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporten där alla får plats oavsett förutsättningar

/
 • Gösta Persson har en recurve-båge med sikte. Eller
 • För att spara lite pengar sätter skyttarna själva ihop pilarna som kommer separat med fjädrar och spetsar.
 • Tage Lundin, nestorn i gänget, besöker gärna klubblokalen för att titta på den nya generationen och kanske dela med sig av några goda råd.
 • Carina Berg-Persson är en mycket meriterad bågskytt.
 • Här kan vem som helst prova på bågskytte. Ulf Pettersson står bakom och instruerar.
 • Erik Hansson gillar att tävla. Erik har hållit på med bågskytte i nästan två år.
 • Peter Nilsson är ordförande i klubben.
 • Lars Sundh med dottern Sofia som var den som drog med pappa på bågskyttet.
 • Eva Jönsson berättar att alla har så roligt tillsammans.
 • Gösta Persson har en recurve-båge med sikte. Eller
 • Vi som gjort reportaget:
Text: Solbrith Eidenby
Foto: Anton Enerlöv

Det här är sporten som inte räknar bort någon. Man kan vara ung, gammal, pojke, flicka, lång eller kort - bågskytte är en verksamhet som passar alla åldrar och människor.

Annons

I Brunflo huserar ÖBK, Östersunds bågskytteklubb våningen ovanpå Terra Movers lokaler. I Östersund håller Frösö bågskytteklubb igång verksamheten. Någon Brunflo bågskytteklubb finns inte så då behöver vi inte orda mer om detta.

När LT:s team dyker upp är det prova på-kväll i Brunflo. Det är två ledare, Lars Sundh och Ulf Pettersson som ska visa nyfikna och intresserade nybörjare tillrätta. 

Tage Lundin, 80 år, finns som vanligt med när det är öppet på klubben och han berättar gärna lite för oss om olika bågar. Ord som långbåge, compound, recurve och korrespondensskytte flyger som pilar genom luften. Jag lyckades fånga den sista pilen och undrar hur i hela fridens dagar man kan skjuta per korrespondens.

Klubbens ordförande sedan fem år, Peter Nilsson, Grytan, förklarar pedagogiskt att man förstås skjuter på hemmabanan och utbyter resultaten med varandra och att ÖBK möter ett antal lag olika lag varje vecka i en serie.

Anledningen till att Peter började med bågskytte var att han hade råkat ut för en whiplashskada tidigare och hade sedan dess under många år värk varje morgon när han vaknade. Han blev nyfiken på om bågskytte kunde vara en bra sport för honom och det dröjde inte så länge innan han var fast. 

– Nu har jag tränat upp ryggmuskulaturen och i dag har jag långa perioder med ingen som helst smärta eller problem, säger han och ser mycket glad ut.

I Sverige finns det cirka 350 klubbar och varje sommar hålls SM på olika platser. I år är det Borlänge som har ute-SM och det är 6-7 bågskyttar som åker från ÖBK. Carina Berg-Persson och Peter Nilsson åker då ner för att försöka försvara sina respektive guldmedaljer från i fjol.

Under inomhus-SM i Eskilstuna gjorde ÖBK:s skyttar bra ifrån sig och kom hem med sex medaljer av olika valörer. Carina Berg-Persson tog guld och innehar för närvarande 2 guld på inomhus-SM, 1 guld i ute-SM och 1 brons på inomhus-SM. På tre år har klubbens duktiga skyttar bärgat 10 SM-medaljer.

Sveriges kanske främste långbågeskytt och tillika nestor i klubben, Tage Lundin, har tvingats lägga av, inte på grund av ålder, utan för att han har drabbats av astma. Men intresset finns ständigt där och han ler när han tittar på barnen och ungdomarna som står på linje och skjuter mot tavlorna. Här är återväxten god.

Det är stor disciplin bland skyttarna. Inget spring hit och dit, djup koncentration och det enda som hörs är svischljudet från bågsträngen och ett litet "tock" när pilen sitter i tavlan.

Erik Hansson, Ope, är 9 år och kom fyra på senaste inomhus-SM. Även Eriks pappa tävlar.

– Det är ju så här det går till. En son eller dotter vill prova på. En eller båda föräldrarna följer med och plötsligt så kan hela familjen vara engagerad, säger Lars Sundh.

Han och ledaren Gösta Persson har fått varsin utmärkelse av Brunflo Lions. Gösta för sitt engagemang för ungdomarna i bågskytteklubben och Lars för sitt engagemang i bågskytteklubben samt för att han har dragit igång barnfilmklubben i Brunflo.

Några skjutolyckor har inte hänt, men däremot är det lätt att strängen kan skada mjukdelarna på armen, varför skyttarna alltid måste bära armskydd.

Verksamhet kostar förstås en del att driva och Lars berättar att man gärna ställer upp och anordnar kvällar för exempelvis företag som vill bjuda sin personal på en annorlunda upplevelse.

Eller för att använda en gammal slogan:

Här får man lära sig skjuta och träffa nya vänner.

Annons
Annons
Annons