Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oegennytta är deras signum

/
  • Babsan och Liondamerna i samspråk om julgransbestyren.
  • Här kikar vi in i lejonkulan, en trivsam möteslokal på bangårdsgatan. Lennart Hestner, Per-Erik Magnusson och Börje Jonson planerar för kommande verksamheter.
  • Lennart Hestner med den berömda lejonkronan i bakgrunden.
  • Börje Jonson har varit högste ansvarig för Lions i Sverige.
  • Agneta Jansson, Solveig Oledal, Kia Carlsson och Kerstin Forsgren-Fredriksson hoppas på att få en snöbollsträff på fotografen.
  • Kia Carlsson är president i Lions Club Brunkullan detta år.
  • Kia Carlsson, Agneta Jansson, Solveig Oledal och Kerstin Forsgren-Fredriksson samsas i soffan hemma hos Kerstin. Här diskuterar de målningen av glödlamporna.
  • Babsan och Liondamerna i samspråk om julgransbestyren.
  • Text Solbrith Eidenby, foto Ulrika Andersson och Robert Henriksson

En lejonkula och ett livskraftigt bestånd av brunkullor. Det hittade vi när vi gav oss ut i stan på jakt efter oegennytta.

Annons

I skenet av hur många som tycks sko sig på olika verksamheter i dag, är det befriande att träffa människor i en organisation där absolut allting går till välgörenhet. I Östersunds kommun finns fyra Lionsklubbar som är fena på att dra in pengar. LT har träffat två av dem.

På Bangårdsgatan i Östersund finns en lejonkula. Där huserar Lions Club Östersund och Börje Jonson, Lennart Hestner och webbmaster Per-Erik Magnusson har träffats den här dagen för att dra upp några riktlinjer för den kommande verksamheten.

På en vägg sitter ett stort porträtt av kungen och drottningen. Carl XVI Gustaf är Sveriges Lions beskyddare. På motsatta väggen finns en bild av "Lejonkronan" som är en gåva av Haile Selassie.

– Det var en polis från Falun, Axel Blomé som fick en lejonkrona av Haile Selassie 1958 för goda insatser i Etiopien, berättar Börje Jonson.

Blomé, som var med i Lions, skänkte kronan vidare dit och sedan dess har klubbar som har gjort en stor insats för verksamheten fått bilden av kronan som ett diplom.

I lejonkulan hänger två diplom.

Lions startade i USA 1917 och då ställde man tidigt in sig på synvård. Syftet var att besegra blindheten i världen och det är något som Lions fortfarande arbetar med.

– En starroperation i dag i Afrika kostar 100 kronor, säger Börje allvarsamt.

– Läkare och sjuksköterskor ställer upp frivilligt. Lions är med och bekostar utbildning i medicinering och förebyggande värd.

I Stockholm finns ett kontor för hela Svenska Lionsverksamheten. Där finns fyra anställda och där görs också deras tidning, Lion.

Lennart Hestner påpekar att kontoret är det som ändå måste få kosta pengar. Men man får absolut inte ta av insamlade medel för att driva det utan det bekostas av medlemmarna själva via medlemsinsatsen.

För att illustrera den genomgående ekonomiska tanken bläddrar Börje i en pärm och visar på att han, efter senaste skidskyttet, tog hem fika som blivit över.

– Och här har jag betalat det!

Tack vare Lions finns nu en handikappläktare på skidstadion. Där har publiken perfekt koll på start, målgång och skjutningar.

– Och 20 meter till toaletten, poängterar Börje.

Där finns också den enda hörselslingan i världen på en utomhusanläggning.

Börje har varit en av tolv distriktsguvernörer i Sverige samt guvernörsrådets ordförande och säger att det är ett ekonomiskt bekymmer att omvärlden förändras.

– Hur bedriver man penninginsamling i det kontantlösa samhället?

Varje klubb har sin egen ekonomi och bestämmer själva vad de vill ge pengar till, även om de också följer vad som är beslutat på ett riksmöte.

Till exempel har Lions i Sverige bekostat 473 vintertält med kamin som skickas till katastrofområden. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kunde snabbt skicka 200 tält till Turkiet efter jordbävningen den 23 oktober.

Lions i Sverige och de lokala klubbarna Östersund, Brunflo, Lit och Brunkullan är alla engagerade i insamlingar för cancervården. På onkologen i Östersund finns fyra sköna fåtöljer där en person som får sin behandling kan sitta skönt. Två av fåtöljerna är skänkta av Lions.

Hittills har de fyra nordligaste länen samlat in 199 miljoner kronor till onkologen i Umeå. Bland annat har en strålkanon inköpts.

Klubbmedlemmarna agerar aktivt ute på stan, bland annat för att få friska bilförare att förstå att man inte ska parkera på handikapprutorna.

– Lathet räknas inte som funktionshinder, säger Börje lite syrligt.

Det senaste projektet som klubben påverkat, genom lobbyverksamhet, är rampen utanför Rut m. fl. och Hamm & Nilsson som bidrar till tillgängligheten för rullstolsburna.

De tre "lejonen" betonar att gemenskapen inom Lions är stark, en guldkant på tillvaron. De flesta drivs av ett socialt patos. Eller som Börje Jonson citerar: "När strålkastarna släckts och tv:n stängts av är vi fortfarande kvar och hjälper."

Bäva månde kungahuset – det vimlar faktiskt av presidenter i Sverige!

En av dem heter Kia Carlsson och är president, eller ordförande om man så vill, i Lions Club Brunkullan.

Medlemmarna är 37 till antalet. Fyra av dem har samlats hemma hos Kerstin Forsgren-Fredriksson för att berätta för oss om sin verksamhet.

Får inte ni vara med killarna?

– Jag förstod att du skulle komma dit, skrattar Agneta Jansson. Förr i tiden fick man inte det, men det är ändrat nu. Man får vara med i vilken förening man vill.

Så om en man hör av sig och vill gå med i Brunkullan så...

– .... är han så välkommen!

Brunkullans verksamhet är inriktad mot barn och ungdomar. Klubben är bland annat engagerad i Fjärilen, där man stöttar barn till föräldrar med missbruksproblem. Brunkullan medverkar också i ett projekt i Guatemala där kvinnor får hjälp till ett bättre vardagsliv, ett gatubarnsprojekt i St. Petersburg och uppbyggnaden av en skola i Rumänien. Brunkullan är förstås också med och bidrar till katastroftälten och dessutom till verksamhet med narkotikahundar.

– Man mår bättre av att göra något åt allt elände i världen, säger Kerstin Forsgren-Fredriksson.

Nu ringer det på dörren och in kommer en leverans av glödlampor som ska målas. I rosa. En diskussion utbryter hur man bäst går tillväga och vilken färg som ska användas. Glödlamporna ska sedan sättas upp i den speciella julgranen utanför rådhuset. Det har väl knappast undgått någon östersundare att den går i rosa/lila i år.

Namnet Sveriges julgran är varumärkesskyddat och bakom projektet står Brunkullan. För femte året i rad har dekorationerna gjorts av en känd person och i år är det Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson som står för designen.

– Babsan gjorde det här gratis, men vi måste ju förstås betala resan, säger Kia.

Det är drygt 40 företagare som sponsrar granen. Kommunen håller med elen.

Annat som klubben tar in pengar på är bland annat de populära modevisningarna som har hållits två gånger per år, kombinerade lotteri- och julkort, julmarknad på Stortorget och julmarknaden i varuhuset Kärnan som de har ärvt av den nu nedlagda klubben på Frösön.

Att gemenskapen är god går inte att ta fel på. Glada skratt avlöser varandra och när fotografen Robert vill ha med gänget ut i en snödriva så möter det inga hinder.

– Vad gör man inte för Lions, hojtar Solveig Oledal.

Mer läsning

Annons