Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya riktlinjer ska ge schysstare bärplockning

/
  • Riktlinjerna blir ett komplement till det regelverk som finns kring den fria plockningen av bär.

I år blir det lättare att plocka bär för de bärplockare som kommer till Sverige. Nya riktlinjer har tagits fram som ska underlätta både för plockare och uppköpare.

Annons

Den kommersiella bärplockningen har tidigare om åren varit i blåsväder då bärplockare lurats på pengar och arbetat under dåliga förhållanden och bäruppköparna har varit kritiska till att det varit otydligt huruvida de har arbetsgivaransvar för plockarna eller inte. Nu har Svensk dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen tagit fram gemensamma riktlinjer inför årets säsong. Riktlinjerna ska tydliggöra uppköparnas ansvar och stärka plockarnas rättigheter.

På lokal nivå i länet jobbar Kommunal med att vara ute och besöka bärplockarna.

– Vi har kört i gång och är ute på arbetsplatserna och pratar med bärplockarna, informerar dem vilka krav vi ställer och vilka krav de kan ställa, att de ska ha rätt lön bland annat, säger Berit Forsgård, samordnare för bärgruppen Kommunal i Mellersta Norrland.

Kommunal rapporterar också till ansvarig fastighetsägare där bärplockarna bosätter sig.

– De flyttar oftast runt varje år och är de tillexempel bosatta i en fastighet som kommunen äger meddelar vi kommunen det och räddningstjänsten blir också informerade.

Berit Forsgård rapporterar att än så länge är de nöjda med besöken.

– Både de bärplockare och uppköpare vi träffat har haft ett vänligt bemötande och en bra dialog.

De företag som väljer att tillämpa de nya riktlinjerna för ansvarsfulla bärköp kommer att erbjudas en utbildning kring riktlinjerna och därefter få ett certifikat. Bland annat ska bäruppköparen informera bärplockarna om att de har rätt att sälja sina bär till alla bäruppköpare och att ingen har rätt att styra över deras arbetstider.

De nya riktlinjerna omfattar EU-medborgare som är i Sverige och plockar bär, så kallade fria plockare.

Läs mer:

100-talet bärplockare i tältläger kan bli vräkta

LRF vill stoppa bärplockning

Mer läsning

Annons