Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näthat har alltid funnits – på ett eller annat vis

Annons

Karin Strandberg-Nöjd avgår, Göran Jämting avgår, Påven avgår. Det är mycket nu. Sällan har världen dränerats på makthavare i en liknande hastighet. Hoppas nu bara att Kim Jong Il ser vad som är på gång och följer trenden. Nu ska ni få se på näthat: Det är inget kul att en jättebaby i Nordkorea sitter och kurar på avtryckarknappen till vapnen som kan göra oss alla olyckliga.

Baby eller inte så är han en man och det verkar vara betydligt svårare att näthata sådana. Men jag drog i alla fall mitt strå till stacken. Jag är inte helt säker på hur det där med näthat fungerar. Om man skriver: "Jag tycker att du har förbannat fel", kan det väl knappast kallas näthat. Skriver man däremot: "Jag tycker att du har förbannat fel, din jävla apa", är det kanske hat. Jag vet inte.

Jag är inte i hatbranschen. Jag blir mest bara vanligt heligt förbannad. Men vill man hata är det såklart lätt. På armlängds avstånd och helt anonymt kan man på nätet kalla en annan precis vad som helst. För dem som är hatiska är det så klart både billigt och praktiskt. Inga kuvert, inga frimärken. Undrar varför de dyker upp nu, alla hatare. De fanns ju garanterat förut också, långt innan nätet var uppfunnet. Folk har säkert inte blivit mer otrevliga nu bara för att de fått en arena att verka på.

Hatet måste ha tagit sig andra uttryck förr i tiden. Förmodligen var "knuten hand i fickan-hat" och "ringa upp och flåsa i luren-hat" tidigare varianter av det som nu kallas näthat.

Att påvar slutar hör inte till vanligheterna. Senast det hände var någon gång på 1400-talet. När påvar avgår blir de i de flesta fall utburna i en låda.

Under sin påvegärning har Joseph Alois Ratzinger under artistnamnen Benedictus XVI och Benny XVI, kläckt ur sig en och annan "sanning" som skulle blåsa vilken kommunpolitiker som helst ur fullmäktige. Han svamlade bland annat ihop nåt om att kondomer ökade spridningen av aids när han var iväg och välsignade Afrika, men det är säkert inte därför han beslutade sig för att kasta in handduken. Jag har full förståelse för att han säger sig inte riktigt orka med. Han är över 80 år. I Sverige får en 80-åring sitta på hemmet, ta det lugnt och kvittera ut en i många fall risig pension. Det är få av dem som likt "Benny" har ansvaret för över en miljard människors sakrala hälsa. Så jag förstår att han inte riktigt pallar med.

När alla andra vill vara lediga, kolla på Kalle och äta skinkstutar ska den stackarn jobba. Jag har inget riktigt grepp på vad påvar sysslar med. Men efter julbordet, när alla vill ha en grogg och höra sagan om Karl-Bertil Jonsson måste "Benny" vara på hugget för vid tolvtiden på natten ska han hålla mässa för en hel drös katoliker.

Jag skulle inte heller vilja ha det så. Men till jul blir det bättre.

Då kan han sitta i soffan och slötitta.

Mer läsning

Annons