Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets glömda agenter lyfts fram i by bok

/
  • Bilder i collaget, överst från vänster och medurs: Tyska flygare på Vaernes flygplats utanför Stjördal. Svenska armén har kört fast i Västjämtland. Henry Rinnan tillfångatagen sedan han avslöjat norska motståndsmän för tyskarna. Parad i Åre 1945 i samband med freden. Mitt på järnvägsrälsen står tyska befälhavaren i Norge, von Falkenhorst, i samband med ett hemligt möte med svenska överbefälhavaren vid gränsen i Storlien i maj 1940 i syfte att undvika onödiga konflikter.
(Personbilderna från vänster) Carl-Gustaf Welander (Bild från sonen Thomas Welander) Maria Welander, Paul Björk, 
David Hummel
  • ”De glömda agenterna” av Anders Johansson släpptes i går onsdag.

Kalla dem gärna frihetskämpar och motståndsmän, men om Hitler gått segrande fram hade de hängts ut som spioner och terrorister och ställts inför exekutionspatruller. Så livsfarlig var deras verksamhet.

Annons

Så skriver tidigare DN-journalisten Anders Johansson i inledningen till sin nya bok ”De glömda agenterna” som släpptes i går onsdag.

LT presenterar några utdrag från ett kapitel med anknytning till Jämtland och personer som agerade agenter under andra världskriget.

Ordet agent används mot bakgrund av dess vidare begrepp; personer som har kraft att uträtta något för en större sak.

Enligt Anders Johansson handlar boken främst om norska och svenska medborgare som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.

De hade många olika roller och uppdrag, som kurirer, flyktinglotsar, sabotörer och i andra fall mindre dramatiska uppgifter.

– De gjorde skiftande insatser över tid, och var kanske inte alla helhjärtade medhjälpare från begynnelsen men kunde vid krigsslutet erhållit hjältestatus, enligt Anders Johansson.

Hur har det varit att jobba med den här boken?

– Det är bara journalistiskt arbete som gäller och nyfikenhet att gräva. Det är trevligt att kunna ägna mer tid och gräva på djupet utan någon deadline att möta. Det finns mycket kvar att berätta om de här krigsåren, säger Anders Johansson.

Annons
Annons
Annons