Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag ska sluta stoppa huvudet i sanden

/
  • I mitt badrum tillsammans med besökarna som lärde mig och annat.

Annons

I början av året fick jag hembesök av två miljömedvetna kvinnor som gick igenom mitt kök och badrum i jakt på produkter som innehåller farligheter för oss människor och miljön. Några grejer hade jag koll på, men har bara undvikit att tänka på, men annat gjorde att hakan åkte ner i golvet av förvåning... kanske också bestörtning.

Jag har gjort en hel del förändringar efter det här besöket och jag försöker tänka på ett annat sätt och leta upp mer information om vad som är bra för mig och miljön.

I mitt kök tittade Maria Byström, aktiv i Naturskyddsföreningens kemikalinätverk, bland annat på vilka material min köksutrustning var gjord av. Hon dissade direkt mina plastverktyg, som slevar, stekspadar och skålar. Jag fick lära mig att svart plast är värre än färgglad (det krävs mer giftiga ämnen för att ta fram svart, det gäller också för svarta kläder). Rostfritt och trä är det bästa.

Jag hade några stekpannor som fick åka direkt till deponin. Det var sådana med ett suspekt ytlager. Jag vet ju att de inte är bra, men jag har valt att förtränga det och har suckat lite över att jag tycker det är jobbigt att rengöra gjutjärnspannan, men nu slutar jag med det och använder den gladeligen. Som en positiv bonus hade jag nyligen fått två keramikstekpannor av en vän, och sådana ska vara ganska bra berättade Maria för mig.

Jag har en stark kultur av att ta med mig matlådor till jobbet, de flesta av mina lådor är plast. Men aja baja för hälsan att värma maten i lådan i mikrovågsugnen, fick jag lära mig. För att det ska vara okej med plastlådor ska mat som läggs där i vara kall och inte värmas upp igen i lådan. Till min räddning är det okej med infrysning i plast, bara det som läggs däri är kallt från början.

Trots allt fick jag ganska bra betyg i mitt kök. Mycket tack vare att skafferiet och kylen innehåller så mycket ekologiska produkter.

Men i badrummet blev det till att ta fram skämskudden. Där tog Lina Wold, som studerar till miljövetare, över.

Deodorant och antiperspirant, de som jag använder. Inte bra. De innehåller aluminium berättar Lina. Några klick på internet senare får mig att undra hur det är möjligt att det inte är förbjudet att tillverka sådant. Numera köper jag mina på hälsokosten, utan både aluminium och syntetiska doftämnen som kan vara väldigt allergiframkallande.

Innehållet i mitt schampo och balsam gjorde mig mörkrädd. (Mycket onödigt skit sammanfattar jag det). Ett tips från Lina som jag också tar till mig av är: "ju längre innehållsförteckning desto sämre". Hon hittade bland annat ett ämne i schampot som var väldigt allergiframkallande, samt ett annat ämne som var tillsatt för att mildra riskerna med det allergiframkallande ämnet. Bakvända världen va?

Mer läsning

Annons