Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kommer regionstyrelsen att få ansvarsfrihet

/
  • Regionråden Christer Siwertsson (M) och Ann-Marie Johansson (S), som båda sitter i regionstyrelsen, kommer att få ansvarsfrihet enligt vad LT erfar.

Regionfullmäktige kommer att gå emot regionens revisorer och ge regionstyrelsen ansvarsfrihet vid tisdagens omröstning.
LT förklarar varför.

Annons

För andra året i rad så avstyrker regionens revisorer ansvarsfrihet för regionstyrelsen.

Läs mer: Efter revisorernas kritik – Siwertsson till attack mot MP och V

En rad orsaker kopplade till den sviktande ekonomin nämns i revisorsberättelsen för år 2015 till regionfullmäktige. Bland annat så är det femte året i rad som regionen inte klarar att leva upp till kommunallagens krav på en ekonomi i balans. Underskottet den här gången blev rekordstora 232 miljoner kronor.

Men enligt vad LT erfar kommer regionfullmäktige inte att gå på revisorernas linje. Utan man kommer att ge regionstyrelsen ansvarsfrihet. De två regeringspartierna Socialdemokraterna och Moderaterna har en betryggande majoritet. Från deras sida finns absolut inget intresse att ifrågasätta kompetensen hos regionstyrelsen. Vilket ett nekande av ansvarsfrihet i praktiken är.

Läs mer: Tuff debatt på regionfullmäktige: "Hycklare"

Däremot så kommer regionstyrelsen, likt förra året, inte att få ansvarsfrihet utan vidare (då slutade det med att regionstyrelsen fick ansvarsfrihet men med kritik). Någon form av anmärkning, formulering kommer att göras i protokollet.

– Det kommer säkert att göras någon form av markering, uppger en person med insyn i samarbetet mellan S och M.

Voteringen om ansvarsfrihet kommer att göras på tisdagen.

Partierna har redan på måndagsmorgonen enskilda gruppmöten för att diskutera strategier inför fullmäktigemötet som börjar senare samma dag vid 12.30.

Efter en mangling inom vardera partierna där frågan om ansvarsfrihet är en av flera som kommer att dryftas, så träffar majoritetspartierna (Socialdemokraterna och Moderaterna) varandra senare på måndagsförmiddagen för att jämka ihop sig partierna emellan.

Läs mer: Över halv miljard i totalt underskott hos Region JH

Det finns också från majoritetspartierna ett visst missnöje med revisorsberättelsen.

I den så nämns inte de nya högre patientavgifterna (högst i landet) och andra åtgärder som den nya majoriteten infört. Något som båda regionråden Ann-Marie Johansson (S) och Christer Siwertsson (M) invänt mot.

– Det jag reagerar på är att man inte har skrivit om de beslut som styrelsen tagit under året för att komma till rätta med ekonomin, sade Johansson till LT när nyheten om revisorernas kritik blev känd.

Källor inom de två styrande partierna uppger för LT att det är troligt att majoriteten vill få med en formulering om att åtgärder tagits. Dels i och med Aprilöverenskommelsen. Dels efter att den nya majoriteten bildats.

– Det är ett bra samarbete. Jag tycker vi kommer bra överens. Men det kostade mycket för båda partierna. Båda har fått gett upp mycket, säger en källa från ett av partierna.

Mer läsning

Annons