Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akvarellen i nytt ljus

/
  • Så kom turen äntligen till Östersund för

En vattenlöslig framtidsversion. På onsdagen visades konstnären Anders Ramsells akvarelltolkning av kultfilmen "Blade runner" på Jazzköket.

Annons

Anders Ramsells fascination för regissören Ridley Scotts science fiction-klassiker från 1982 är inte svår att förstå. Sällan ser man en så genomtänkt estetik i en film och det är knappast en slump att Rick Deckards (Harrison Ford) kläder matchar både inredningen och vädret. I scen efter scen sammansmälter ljussättningen, scenografin och karaktärerna i färg och ton, utan att för den skull mista konturerna.

Färgerna, till största delen blått, grönt, brunt och gult, bär även motiven i Anders Ramsells 45 minuter långa version med 12592 handmålade akvareller. Arbetsinsatsen som ligger bakom är svår att föreställa sig. Bilderna flimrar förbi som en diffus dröm, grumliga för att sedan bli skarpa, närmast fotolika, för ett ögonblick.

Precis som i filmen spelar färgspråket stor roll för helhetsupplevelsen och blir lätt hypnotiserande. Miq Bohlin står för redigeringen och har, även han, gjort ett hästjobb med att synka originaldialogen med karaktärernas munnar. Ett pillergöra med tanke på att varje originalbild i sin helhet är lika stor som ett frimärke.

Störst behållning har definitivt den som sett filmen förut, har man inte det ter sig förmodligen handlingen helt obegriplig. Men verket fungerar också som en levande tavla där dialogen har samma funktion som poesi.

– När jag lade upp min film på Youtube fick den snabbt 500 visningar, vilket jag var nöjd med. När jag vaknade dagen efter hade den 50 000 visningar och nu över 300 000! Jag är förvånad över vilket gehör den fått på kort tid, säger Anders Ramsell.

Jag är inte det minsta förvånad. Med sitt verk har Anders Ramsell satt nytt ljus på den handgjorda animationen och förnyat den traditionstyngda akvarellen.

I mars nästa år visar han stillbilderna från verket på Ahlbergshallen. Den som inte kan vänta tills dess får åka till Nordiska akvarellmuseet på Tjörn där Ramsell ställer ut i sommar.

Annons
Annons
Annons